De Europese Commissie heeft een project gestart met het doel het toerisme rond industrieel erfgoed en levende industrie te stimuleren. Dit project, genaamd 'Genius Loci', zet het erfgoed van KMO's en traditionele ambachten en industrieën in de kijker en ontsluit het. Beoogd wordt zo de waardering te verhogen van toeristen en het algemene publiek voor deze vorm van erfgoed. Meer infomatie is de vinden op de website van Genius Loci en op de website van Industrieel Erfgoed. 

Onderdeel van het project is het Industriana (h)erkenningslabel. Dit label bevat een QR-code waarmee voorbijgangers met hun smartphone (of op het web) informatie kunnen opvragen. Er werden reeds 17 labels uitgereikt in Vlaanderen. Informatie is hier te vinden.

Tijdens de 'Final Conference of Genius Loci Project' op 21 september 2017, gaf een Robin Debo (medewerker van onze partner ETWIE) een interessante en levendige presentatie over 'Centenary enterprises and their heritage'. Op onderstaande foto is Robin (links) te zien samen met IFA-coördinator Guy (rechts).

geniusloci

 

Op 1 juni 1883 werd in Brussel een naamloze vennootschap opgericht voor de uitbouw van een tramlijn van Brussel naar Evere. 

tramlijnbrusselevere

Hadden deze investeerders voorkennis en hadden ze enkel een timingprobleem? Het hoofdkwartier van de NAVO zou 85 jaar later (in 1967) namelijk op de grens van Evere en Haren komen te liggen. Ook het hoofdkwartier van het Belgisch leger is in Evere gevestigd.

Wie waren deze investeerders en welk kapitaal was er gemoeid met de tramlijn die later Brussel zou verbinden met de buurt van deze belangrijke hoofdkwartieren?

IFA vzw beschikt over informatie en beeldmateriaal om dit soort vragen te beantwoorden. Registreer of neem contact op om toegang te krijgen tot onze informatie.

Ook staan wij open voor alle extra informatie die u ons kan en wilt geven.

Binnenkort is het feest: de stichting van de ‘Société Anonyme du Chemin de Fer d'EECLOO à ANVERS’ viert haar 150e verjaardag.

Met de toelating van Koning Leopold I van 12 december 1867, mocht de maatschappij haar activiteiten opstarten. 7.800 aandelen van 500 francs werden onderschreven zodat het kapitaal 3.900.000 francs bedroeg. Zie hieronder een origineel aandeel waarop deze informatie vermeld staat. 

eekloantwerpen

Ten tijde van de oprichting bestond het spoorwegnet uit verschillende losse spoorlijnen, die werden opgericht via private initiatieven. Vermogende burgers, vaak ondernemers, startten een eigen spoorlijn of kregen een concessie. Tegenwoordig is het gehele spoorwegnet van de NMBS en rijdt er een 63-tal treinen per dag op het traject Eeklo-Antwerpen.

Festiviteiten gepland? Contacteer ons!

IFA vzw beschikt over beeldmateriaal en informatie om u te voorzien van originele aandelen, details over de initiatiefnemers en illustratief materiaal. Neem dus gerust contact op.

Het is 1892. In Brussel wordt de ‘Belgische-Transvaalsche Naamloze Vennootschap voor het Fabriceren van Vuurhoutjes’ opgericht. 
De vuurhoutjes werden beter bekend als 'allumettekes' (lucifers). 
 
vuurhoutjespng
 
De eesrste fabriek voor het produceren van de vuurhoutjes werd gebouwd in Dullstroom (weetje: dit is één van de koudste steden van Zuid-Afrika). Wie kreeg het idee om aan de andere kant van de evenaar deze vestiging te bouwen? En zaten ze er daar echt op te wachten? 
 
IFA vzw beschikt over informatie en beeldmateriaal om deze en soortgelijke bedrijfsgeschiedenissen te reconstrueren. Registreer of neem contact op om toegang te krijgen tot deze informatie.
 

Herinner je het nog?

De heet gloeiende kolenkachel die menige woning verwarmde en waar elk kind zich minstens eenmaal in zijn leven aan verbrandde.

 fobrux kacheltjejp 

 

Hier een origineel Fobrux-aandeel en een replica van de zo typerende kachel. Het fabrieksgebouw te Vilvoorde bestaat nog steeds, al werden de werkzaamheden in 1970 stopgezet. Het gebouw behoort vandaag tot het onroerend erfgoed.

Wie zat achter het bedrijf en hoe is het ermee afgelopen?

IFA vzw beschikt over beeldmateriaal en informatie – en helpt u graag – om deze en soortgelijke bedrijfsgeschiedenissen te reconstrueren. Registreer u om toegang te krijgen tot deze informatie of neem contact op.